Județul Alba – Descopera Alba Iulia, Munţii Bihorului, Peștera Ghețarul de la Vârtop …

 Județul Alba este situat în zona centrală a României, în Transilvania. Numele lui este legat de orașul capitală a județului -Alba Iulia. Istoria orașului Alba Iulia și implicit a județului Alba este legată de evenimente marcante pentru istoria întregii țări: stăpânirea romană, răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, domnia lui Mihai Viteazul sau activitatea revoluționară a lui Avram Iancu.

alba3

Mânăstirea Râmeţ, Cheile Râmeţului, România

Din această cauză pasionații de istorie vor găsi aici nenumarate obiective către care să-și îndrepte atenția: muzee, cetăți, castele, situri arheologice.

Relieful județului este predominant înalt, de deal, podiș și munte fiind foarte favorabil pentru activități și sporturi în aer liber.
Județul Alba este traversat de 2 drumuri naționale europene E 81 și E 68 și de 2 magistrale feroviare (200 și 300), una dintre ele făcând parte din Coridorul IV de transport.

Recomandările Ideal Escapes pentru o vacanță în județul Alba:

1 Sala Unirii și Cetatea din Alba Iulia – fac parte din zona istorică a orașului Alba Iulia numită Cetatea Alba Carolina, impreună cu alte obiective istorice importante: Catedrala Romano – Catolică; Catedrala Încoronării; Biblioteca Batthyaneum; Palatul Apor, Palatul Principilor; Traseul celor trei fortificații, Celula lui Horea, Cloșca și Crișan.

Catedrala Romano Catolică Sf. Mihail a fost construită pe structura unei basilice din sec.IX, între anii 1247 – 1291. Stilul său arhitectonic, romantic târziu, o consacră ca cel mai valoros monument de arhitectură din Transilvania.

2 Târgul de fete de pe Muntele Gǎina – este un eveniment tradițional care se desfășoară anual în ziua de Sf. Ilie dacă aceasta cade duminica sau în duminica cea mai apropiată de aceasta sarbătoare ortodoxă. Deși durează o zi, pregătirile de participare la târg a fetelor de măritat pot să dureze ani de zile. Fetele de măritat vin aici împreună cu familiile lor ca să-și găsească pețitori și să-și prezinte zestrea în lăzi de zestre sculptate cu motive florale. Momentul cheie care marchează alegerea miresei se cheamă “schimbarea de năframă”și este urmat de o petrecere tradițională.

Muntele Gǎina, care gazduieste înca din 1816 acest eveniment, are 1486m altitudine.

3. Peştera Scǎrişoara – Munţii Bihorului: iubitorii peisajului carstic subteran pot ajunge aici din comuna Gârda de Sus. Peștera este amenajată pentru vizitare și dispune de ghizi autorizați. Peştera Scǎrişoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din țară, gheața de la bază datând de 4000 de ani. Prin prelevarea de probe de gheață din acest ghețar, oamenii de știință au aflat o mulțime de date despre evoluția vremii în fiecare an de când datează ghețarul, despre exploatările aurifere din zonă, incendii, etc.

4.Muzeul Minelor din Roşia Montanǎ – prin vizitarea acestui muzeu, cei pasionați pot admira de-a lungul a zeci de kilometri fostele galerii romane, monumente istorice și vechi unelte de minerit, precum și steampurile folosite pentru separarea aurului de piatra.

În zona se mai află și alte obiective de interes turistic:
– obiective istorice: Dealul Cetǎţii și Cetatea Alburnus Maior,
– monumente ale naturii protejate: Piatra Corbului și Piatra Despicatǎ.

5. Cheile Râmeţului – sunt o rezervație naturală foarte bine conservată și puțin afectată de prezența omului. Această arie protejată găzduiește o multitudine de forme carstice înconjurate de păduri și fânețe deosebit de pitorești, într-o zonă apropiată de mânăstirea cu acelasi nume.

Mânăstirea Râmeţ, are o lungă istorie fiind considerată una dintre cele mai vechi din Transilvania. Aflată de-a lungul istorie sub protecția mai multor domnitori vestiți ca Matei Corvin și Mihai Viteazul, ea adapostește pe zidurile interioare straturi de picturi care au fost datate ca provenind din 1377.

6.Oraşul Sebeş – a fost întemeiat de coloniștii sași în secolul XII și prezintă interes turistic atât pentru edificiile sale (Biserica Evanghelică – Luterană; Mânăstirea Fransciscană și Turnul Octogonal; Monumentele Eroilor din Primul și al Doilea Razboi Mondial ) cât și pentru Rezervația Geologică Râpa Roșie.

7. Cetatea Aiudului – situată în orasul Aiud este una dintre cele mai vechi din Transilvania. Ea găzduieste între zidurile sale și Muzeul de istorie.

În apropierea orașului Aiud se mai află și alte obiective turistice: Cheile Aiudului și Rezervația Naturală Padurea Slobodă.

8. Peștera Ghețarul de la Vârtop – situată pe teritoriul comunei Arieșeni, peștera are pe lângă valoarea geologică și una istorică deosebită, fiind locul în care s-a descoperit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din țara noastră. Varietatea podoabelor sale și starea de conservare a acestora o fac una din cele mai frumoase peșteri din România.
Peștera poate fi vizitată în prezența ghizilor.

Județul Alba pe Google Maps

Alte idei de vacanță