Județul Arad – Descopera Cetatea Aradului, Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul dendrologic din Macea, Munții Zarandului, Lacul Tauț …

Județul Arad este situat în vestul României, la granița cu Ungaria, având ca reședință orașul cu același nume. Relieful județului are ca specific trecerea bruscă de la zona de câmpie la munte în zonele dintre Munții Zarandului și Câmpia Aradului și respectiv între Munții Codru – Moma și Câmpia Cermeiului.

Cetatea Șoimoș

Cetatea Șoimoș

Orașul Arad este situat pe malul râului Mureș și are mai multe obiective de interes turistic (palate, biserici, parcuri).

– Cetatea Aradului construită de Maria Tereza între anii 1762 – 1783 sub formă de stea cu 6 colțuri, are 3 rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri.

– Complexul muzeal Arad conține o secție de istorie, o secție de științele naturii și o secție de artă.

Palatul Adminstrativ – o clădire construită între 1872 – 1875, găzduiește azi primăria orașului.

Parcul Natural Lunca Mureșului – este o luncă cu peisaj odihnitor unde iubitorii pot practica plimbări cu bicicleta, excursii pe Mureș în ambarcațiuni ușoare sau pur și simplu excursii în natură.

În parc se organizează excursii tematice care includ și Mânăstirile Hodoș – Bodrog și Bezdin.
În arealul județului se găsește și Cetatea Șoimoș datând de la sfârșitul sec. al XIII-lea.

Stațiunea Moneasa se află la 110 km de Arad și este o cunoscută bază de tratament și relaxare. Turiștii veniți aici vara pot admira Lacul cu nuferi deosebit de frumos. În vecinătatea stațiunii se află și Peștera cu Lilileci din care izvorăște pârâul care trece pe lângă stațiune.

Parcul dendrologic din Macea este un loc de relaxare dar și unul unde pot fi admirați arbori bătrâni de 250 de ani.

Munții Zarandului – se găsesc în totalitate în perimetrul județului Arad. Au trasee bine marcate, majoritatea accesibile tot timpul anului, având ca puncte de plecare localitațile de la perimetrul masivului:

Localitatea Păuliș pentru Vârful Capra,
Localitatea Siria pentru zona turistică Căsoaia,
Localitatea Cladova pentru creasta principală,
Localitatea Radna pentru Vârful Crucea Țiganului,
Localitatea Minova pentru Vârful Ivanița, etc.
Lacul Tauț – în jurul acestui lac de acumulare s-a dezvoltat un adevărat sat de vacanță, loc de relaxare cu posibilitatea de vizitarea a Cetății medievale Tauț datată din sec. XIII – XV.

Castelul regal de la Săvârșin – construit între anii 1650 – 1680, a fost retrocedat familiei regale a României din anul 2001, fiind restaurat între anii 2007 și 2015.Parcul din jurul castelului are o suprafață de 6,5 ha și conține câteva specii rare de arbori și arbuști. După retrocedare parcul nu mai este accesibil turiștilor, ci poate fi doar admirat de la distanță, dar cu anumite ocazii porțile lui sunt deschise și edificiul poate fi admirat mai de aproape.

Județul Arad pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță