Județul Bihor – Descopera Orașul Oradea, Băile Felix, Stațiunea Stâna de Vale, Peștera Urșilor, Platoul Carstic Vașcău – Călugări …

Județul Bihor este situat in nord-vestul României având reședința de județ în orașul Oradea.
Relieful este variat incluzând câmpii, dealuri și munți.

Biserica ortodoxa in Baile Felix, Romania

Biserica ortodoxa in Baile Felix, Romania

Orașul Oradea, reședința de județ, este plasat într-o zonă deluroasă, pe malurile râului Crișul Repede care traversează orașul chiar prin centru unde crează o luncă, element deosebit de atractiv.

Orașul este o destinație turistică atractivă pentru iubitorii de cultură. Iată câteva repere:
Muzeul Episcopiei Romano – Catolice care adăpostește un tezaur valoros constituit din mobilier, cărți vechi, obiecte de cult, veșminte bisericești, picturi, icoane, etc.,

Muzeul de la Centru Eparhial Oradea care include următoarele colecții: colecția de manuscrise, colecția de documente, colecția de carte veche, colecția de icoane pe sticlă, colecția de icoane pe lemn, colecția de obiecte de cult, Casa Memorială Aurel Lazăr, Galeria de Arte Vizuale care promovează și valorifică lucrări ale artiștilor contemporani.

Oradea se situează pe locul 1 în România pentru suprafața de spațiu verde care revine fiecărui locuitor (25 m2), motiv pentru care a primit titlul de Capitala Verde pentru 1 an în cursul anului 2011. În oraș sunt mai multe parcuri, care crează adevărate oaze de liniște și verdeață. Ele punctează mai ales zona centrală. Cele mai vechi găzduiesc exemplare de arbori seculari, cele mai noi sunt gazdele unor amenajări peisagistice moderne.

Oradea are și o cetate istorică în formă de stea cu bastioane triunghiulare. Cetatea, renovată recent, adăpostea pe lăngă casele de piatră, 10 prăvălii, 3 mori și o temniță.

Băile Felix– situată la 6 km de Oradea, Băile Felix, sunt cunoscute pentru apele lor termale benefice pentru mai multe afecțiuni. Stațiunea este cea mai mare din România cu regim permanent și are în afară de oferta balneară și una turistică foarte atractivă: lacurile cu nuferi și lotuși, Rezervația Naturală “Pârâul Peța”, Aqua Parkul acoperit, Fenomenul carstic de pe dealul Șomleului, Biserica din lemn din Brusturi, etc.

Stațiunea Stâna de Vale – este o stațiune de odihnă și tratament cu un bioclimat tonic și ape oligominerale și feruginoase situată în Munții Vlădeasa. În aria stațiunii sunt și obiective turistice deosebit de atractive. Dintre acestea vestita Peșteră a Urșilor atrage peste 200000 de turiști anual. Peștera care și-a luat numele de la multitudinea de fosile de urși de cavernă găsite aici, este structurată pe 2 nivele, dintre care numai cel superior poate fi vizitat de turiști. Descoperirea ei este de dată relativ recentă, prima explorare datînd din anul 1975.

Lacul Leșu – este aferent hidrocentralei cu același nume. El a intrat în circuitul turistic datorită micului sat de vacanță format la coada lacului care este un loc de refugiu în natură și relaxare.

Zona turistică Padiș, situată în Parcul Natural Apuseni, este locul ideal pentru camping și trasee montane catre obiective naturale precum: Cetățile Ponorului, Poiana Florilor, Poiana Vărăsoaia.
Platoul Carstic Vașcău – Călugări – este o zonă bogată în fenomene carstice dintre care remarcabile sunt Izbucul de la Călugări și lacul dolinar Tăul lui Ghib.

Județul Bihor pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță