Județul Brasov – Descopera orasul Brasov, Castelul Bran, Piatra Craiului, Râșnov, Cheile Râșnoavei …

Județul Brașov este situat în partea centrală a României, pe cursul mijlociu al Oltului, în sud – estul Transilvaniei.

Piatra Craiului – Plaiul Foii

Relieful este muntos cu zone de podiș, de aceea zona este foarte căutată pentru activități în aer liber, sporturi de iarnă și recreere. Câteva dintre cele mai spectaculoase masive montane se găsesc parțial în cadrul acestui județ: Munții Făgăraș, Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi, Munții Bârsei, Munții Leaota.

Județul Brașov este traversat de 2 drumuri europene E 60 și E 574 iar orașul Brașov, reședința județului, este un important nod de cale ferată.

Orașul Brașov, reședinta județului Brașov, este un punct cheie pentru turiști, el fiind situat în centrul țării. El poate fi privit ca o bază de plecare pentru excursii în munții din lanțul Carpatic, pentru mânăstirile din Bucovina, pentru Țara Hațegului cu cetățile dacice sau chiar pentru litoralul Mării Negre.

Dar înainte de a porni la drum catre aceste destinații minunate să acordăm câteva zile de vacanță acestui oraș minunat și împrejurimilor și să ne bucurăm de oferta lor turistică.

Chiar în centrul orașului în vecinătatea Pieții Sfatului se găsește Biserica Neagră, vestită pentru arhitectura sa gotică.
Piața Sfatului este ea însăși o destinație turistică, fiind foarte cunoscută pentru că aici s-a desfășurat ani la rând Festivalul Cerbul de Aur.

Brașovul este orașul care se deschide sub ochii celor care îl parcurg la pas. Aleea “După ziduri” ne duce pe una din laturile fortificate ale vechii Cetăți a Brașovului către zona Turnului Negru și a celui Alb de pe a cărui terasă avem o frumoasă perspectivă asupra orașului.

Muzeul de istorie și muzeul primei școli românești oferă celor pasionați de istorie ocazia de a afla mai multe despre evoluția vieții pe aceste locuri.

Castelul Bran –fostă cetate militară de apărare, este astăzi un muzeu care prezintă colecții de mobilier, costume, arme și armuri din colecția personală a actualilor proprietari. Vechile colecții aflate în castel înainte de retrocedare, au fost mutate în muzeul Vama Medievală care se află în apropiere.

Construcția castelului a început în 1377 și a fost finalizată în 1382. În anul 1920 a intrat în proprietatea Reginei Maria fiind transformat în reședință regală și restaurat.

Castelul se află la mai puțin de 30km de Brașov, pe drumul ce leagă Brașovul de Câmpulung.
Cetatea Țărănească de la Râșnov – poziționată pe un deal stâncos care domină zona, ansamblul fortificat de la Râșnov, altadată punct de refugiu și apărare, este azi un punct de atracție pentru turiști având în interiorul său un muzeu de artă feudală, case vechi în care sunt amenajate buticuri și un punct pentru tir cu arcul. Despre fântâna castelului, adâncă de 146 m, se spune că a fost săpată de prizonierii turci cărora li s-a promis în schimb libertatea. Cetatea are pe lângă trecutul istoric și unul cinematografic deoarece multe scene din filme românești binecunoscute (Nemuritorii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul ) au fost turnate aici.

Poiana Brașov – Deși este cunoscută mai ales ca stațiune de iarnă datorită facilităților numeroase pe care le are pentru practicarea schiului, Poiana Brașov este și un loc foarte potrivit pentru drumeții montane, pentru mountainbiking sau chiar și numai pentru relaxare și în extrasezonul de schi. Prin intermediul telecabinelor se poate ajunge pe Varful Postăvaru (1800 m) de unde perspectiva asupra peisajului montan este amețitoare.

Parcul Național Piatra Craiului – este o arie protejată situată în județele Brașov și Argeș. Masivul stâncos deosebit de spectaculos are o poziționare pe direcția nord-sud, fiind astfel perpendicular pe arcul Carpatilor în această zona. Stâncăriile calcaroase ascund în cotloanele lor o mare diversitate de floră și faună. Abrupturile amețitoare sunt străbătute de trasee de o rară frumusețe pe care cei temerari pot admira peisaje unice pentru Carpații Românești.

Cheile Râșnoavei reprezintă destinația ideală de vacanță pentru iubitorii de sporturi extreme care găsesc aici numeroase posibilități de a le practica. Iarna sau vara, de la Bungee jumping la Via ferrata, nimic nu lipsește.
Cei mai ponderați se pot bucura de sporturile montane ca mountain biking, drumeția și escalada sportivă.

Județul Brasov pe Google Maps

Alte idei de vacanță