Județul Caraș-Severin – Descopera Băile Herculane, Parcul Național Cheile Nerei, Lacul Dracului, Parcul Național Domogled, Izvorul și Cascada Bigăr …

Județul Caraș – Severin este situat în partea sud- vestică a României și are un relief predominant muntos. Munții Banatului, Munții Godeanu, Țarcu și Cernei sunt nume semnificative pe harta acestui județ.

Băile Herculane

Băile Herculane

Din acest motiv este evident că cele mai multe oportunități turistice sunt legate de activitățile în aer liber.
Cu toate acestea pe teritoriul acestui județ mai sunt și alte atracții turistice. Astfel în zona localității Mehadia iubitorii de istorie pot vizita ruinele Cetății Medievale Mehadia. Această cetate datează din sec. XIV având la acel moment un rol strategic pentru frontiera sud-estică a regatului Ungariei. În anul 1523 ea fost cucerită de turci și a fost distrusă în 1738.

Rămase încă în picioare după atâția ani zidurile turnului de apărare stau mărturie peste timp a măreției acestui așezământ. Ruinele pot fi vizitate plecând din comuna Mehadia.

Orașul Oravița

Dacă vă aflați în trecere prin județul Caraș – Severin rezervați timp și pentru acest oraș al cărui nume este legat de mai multe premiere în România și nu numai:
– prima cale ferată din România dată în funcțiune în 1854 pe ruta Oravița – Baziaș din care azi mai este încă funcțiune tronsonul Oravița – Iam.

– cea mai veche linie ferată montană din România, Oravița – Anina datând din 1863.
– prima clădire de teatru construită din cărămidă din sud-estul Europei, în același timp cel mai vechi teatru din România și prima clădire europeană luminată cu lămpi cu acetilenă –sunt atributele Teatrului Mihai Eminescu din Oravița. Marele poet a jucat pe scena acestui teatru.

Băile Herculane

Situată pe Valea Cernei între 2 lanțuri muntoase, cel al Munților Mehedinți și cel al Munților Cernei, Stațiunea Băile Herculane oferă nenumărate oportunități pentru petrecerea vacanței. Stațiunea areo multitudine de posibilități de tratament cu ape minerale termale în mai multe baze de tratament. Așezarea sa oferă posibilitatea de drumeții montane, relaxare, plimbări cu bicicleta sau pur si simplu plimbări pe malul Cernei pentru a vă bucura de beneficiile aerului care este considerat unul dintre cele mai ozonificate din Europa.
Este adevarat ca infrastructura ei nu este acum în cea mai bună formă, multe dintre clădirile vechi care constituie ele însele un muzeu în aer liber, având nevoie de o intervenție urgentă pentru a rămâne în picioare.

Gara din Băile Herculane este o construcție deosebit de frumoasă, din păcate nici ea într-o stare prea bună.
La ieșirea din oraș, pe drumul către “Șapte Izvoare” este amenajat un centru de vizitare unde puteți afla foarte multe lucruri interesante despre istoria, flora, fauna, viața și tradiția locurilor acestea.

Câteva trasee sau locuri deosebit de frumoase pe care le puteți parcuge și admira plecând din Băile Herculane:

Cascada Vânturătoarea
Cheile Țăsnei
Cheile Prisăcinei
Izvorul Munk – turul foișoarelor (galben verde și roșu) – Poiana cu peri
Parcul Național Cheile Nerei
Este o arie naturală protejată care include zona carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera, cursul pârâului Beu, Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului și Cascadele Beușniței și Șușara. El adăpostește nenumărate forme carstice (peșteri, lapiezuri, avene, chei) precum și o floră și o faună foarte valoroase.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei– acoperă bazinul râului Cerna și parțial Munții Godeanu, Cerna, Mehedinți și Vâlcan. Parcul adăpostește între granițele sale mai multe rezervații și un peisaj cu forme carstice deosebit de spectaculoase.

Izvorul și Cascada Bigăr – fac parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Izvorul provine dintr-un curs de apă subteran care străbate peștera Bigăr. La vărsarea sa în Râul Miniș se formează vestita cascadă Bigăr.

Zona turistică Semenic – formată din stațiunile turistice Semenic, Văiug – Crivaia, Trei Ape și Secu prezintă o ofertă bogată pentru amatorii de activități în aer liber atât vara cât și iarna. La Semenic și Văiug – Crivaia sunt, amenajate pârtii de schi de diverse grade de dificultate. La Văiug – Crivaia există amenajări pentru practicarea sporturilor nautice.

Județul Caraș-Severin pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță