Județul Dâmbovița – Descopera Peștera Ialomiței, Cheile Zănoagei, Munții Leaota, Platoul Bucegilor, Cheile Tătarului …

Județul Dâmbovița este situat în regiunea Muntenia și are un relief diversificat cuprinzând munți, dealuri și câmpii. Altitudinea maximă se atinge în Munții Bucegi iar cea minimă în Câmpia Titu.

Reședința județului este orașul Târgoviște. Târgoviște este un oraș încărcat de istorie, el fiind reședință a domnitorilor români și capitală între anii 1396 – 1714.

Floare de colt

Floare de colț

Mai multe muzee și monumente fac din el o atracție pentru cei interesați de istorie și cultură: Complexul Muzeal Curtea Domnească, Muzeul Tiparului și al Cărții Românești Vechi, Muzeul de Istorie, Casa Atelier Gheorghe Petrașcu, Complexul Monumental Dealu.
Județul Dâmbovița cuprinde și un parc natural în Munții Bucegi, care include 10 rezervații naturale toate situate în aria comunei Moroeni.

Câteva repere pentru iubitorii de turism montan:

Cheile Zănoagei care sunt accesibile plecând de la Cabana Scropoasa, pot fi punctul de plecare al unui traseu scurt de maxim o oră și jumatate, bine marcat și care include câteva locuri minunate și anume Lacul Scropoasa, Cheile Orzei și Cascada 7 Izvoare.

Lacul Scropoasa – este un lac de acumulare artificial cu o suprafață de aproape de 6 ha, construit în 1929 în scopuri energetice, situat la 1200 m altitudine. El este în prezent și un important obiectiv turistic fiind utilizat pentru agrement.

Despre Cascada 7 Izvoare se spune ca are cea mai pură apă din lume.

Cheile Tătarului– sunt situate dupa coada Lacului Bolboci, în comuna Moroeni, pe Valea Ialomiței. Este de fapt un sistem carstic constituit într-o rezervație geologică și paleontologică ce include: Cheile Tătarului, Peștera Ursului și Peștera Mică. În afară de acestea relieful carstic caracteristic cu lapiezuri și doline, flora și fauna diverse fac din acest loc un adevărat colț de rai.

Sectorul cel mai spectaculos al cheilor are o lungime de 300 de metri. Pe lângă valoarea peisagistică, locul are și o valoare istorică deosebită aici situâdu-se cele mai înalte situri arheologice din România descoperite în zona cea mai sălbatică a cheilor la altitudinea de 1548 m.

Platoul Bucegilor este un loc cu perspectivă uluitoare foarte potrivit pentru drumeții. Aici pot fi admirate cele 2 monumente naturale constituite prin eroziune eoliană Babele și Sfinxul. Acestea au dimensiuni și aspect impresionante fiind una dintre atracțiile turistice ale masivului. Există și multe legende, legate în special de numele Sfinxului și chiar supoziții privind capacitățile energetice excepționale și importanța zonei în istoria omenirii.

Peștera Ialomiței – este foarte cunoscută turiștilor care freventează zona Bucegilor. Ea este amplasată la o altitudine de 1530m în Cheile Ialomiței, având o lungime de 480 m din care numai 400 m sunt accesibili turiștilor. La intrarea peșterii este amplasată Mânăstirea Ialomiței datând din sec. al XVI- lea.

-Munții Leaota – sunt o zonă sălbatică, cu un potențial natural de excepție, cu o ofertă atractivă pentru practicarea sporturilor montane dar și cu comunități în care se păstrează vechi obieiuri și tradiții populare.

În perimetrul județului se găsesc și 2 stațiuni unde cei cu probleme de sănătate pot beneficia de tratament dar și de relaxare.

-Stațiunea Pucioasa – situată în zona dealurilor subcarpatice, la 20km de Târgoviște, aceasta dispune de aportul mai multor factori naturali pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni. Aerul este foarte ozonizat, favorizând eliminarea stresului și refacerea fizică. Stațiunea este și cale de acces pentru trasee turistice în Munții Leaota sau Bucegi. Stațiunea este cunoscută încă de la 1649 sub numele de Piatra Pucioasă.

-Vulcana – Băi este situată într-o zona colinară împădurită la nord de Târgoviște. Este renumită datorită izvoarelor sale cu ape iodurate, clorosodice, magnezice, calcice și sulfuroase despre care se spune că au un potențial curativ comparabil cu cel al apelor de la Vichy – Franța.

Județul Dâmbovița pe Google Maps

Alte idei de vacanță