Județul Dolj – Descopera Rezervația de bujori sălbatici de la Plenița, Orașul Craiova, Casa Memorială Amza Pelea, Lacul Bistreț …

Județul Dolj este situat în sud-vestul României, în regiunea Oltenia, de-a lungul cursului inferior al Jiului. Relieful județului evoluează sub forma unui amfiteatru cu deschiderea spre sud de la Lunca Dunării până la Dealurile Amaradiei. În perimetrul județului se află cea mai mare arie nisipoasă din țară și desemenea 150 km din cursul Dunării care constituie o parte din granița României cu Bulgaria.

Parcul Romanescu Craiova

Parcul Romanescu Craiova

Județul Dolj are mai multe zone declarate rezervații naturale:

Pădurea Ciurumela de la Poiana Mare – având o vârstă de 90 de ani este o rezervație forestieră de salcâmi bătrâni, unici în Europa.

Rezervația de bujori sălbatici de la Plenița – este unica zonă din România care adăpostește specia de bujor sălbatic Paeonia Peregrina despre care istoricul Imperiului Roman Plinius spunea că are puteri tămaduitoare pentru 20 de boli.

Rezervația ornitologică Ciupercenii Noi – este o zonă din LuncaDunării, inundabilă, protejată prin lege deoarece adăpostește 140 de specii de păsări dintre care câteva aflate în pericol: barza neagră, egreta mică, pelicanul creț, stârcul roșu, etc.
Zona forestieră este format din mai multe păduri: Padurea de la Coșoveni (bogată în vânat specific zonei de câmpie), Padurea Radovan, Pădurea de la Braniște cu stejar brumăriu, Seaca de Pădure.

Lacul Bistreț este o arie protejată de 2000 ha, situată la 5km de Dunăre fiind casă atât pentru păsări migratoare cât și pentru specii care rămân aici tot timpul anului.

Complexul lacustru Preajba – Făcăi constituit din 28 ha de lacuri, mlaștini, cursuri de apă, păduri, dune de nisip, terenuri arabile și pajiști care adăpostesc o mare varietate de floră și faună specifică zonelor umede, motiv pentru care zona este arie protejată.

În arealul județului există și alte obiective de interes științific și cultural cum ar fi:

– Rezervația paleontologică Bucovăț – o impresionantă rezervă de cochilii de moluște din Epoca Paleolitică menționată pentru prima dată în 1849.

– Castrul Roman de la Răcarii de Jos ale cărui ruine au fost scoase la iveală prima dată în 1897.

– Casa Memorială Amza Pelea – în orașul Băilești.

Mânăstirea Coșuna Bucovățul Vechi – cea mai veche construcție din județ atestată ca atare datând din 1483.

Biserica Mânăstirii Jitianu ctitorie a lui Șerban Voievod între 1654 – 1658, situată în localitatea Braniște .

Orașul Craiova, reședința județului este un puternic centru de cultură datorită instituțiilor sale de prestigiu cum sunt Teatrul Național, Filarmonica Oltenia și Teatrul de Opera și Operetă Elena Theodorini dar și muzeelor sale: Muzeul de artă – adăpostit de Palatul Jean Mihail, Muzeul Olteniei – cu secțiile de istorie, științele naturii și etnografie.

Craiova este un oraș în care s-au păstrat multe construcții cu valoare arhitectonică deosebită cum ar fi:

Casa Băniei datând de la 1699 este considerată cea mai veche clădire laică din oraș fiind locul de adunare a divanului.

Palatul Jean Mihail construit între 1899 – 1907.

Universitatea din Craiova fost Palat de Justiție finalizată în 1916.

Fântânile istorice – Fântâna Jianului (1800), Fântîna Purcarului, Fântâna Popova (atestată prima dată în 1613).

Grădina Botanică din Craiova are o suprafață de 12,8 ha, este administrată de Universitatea din Craiova și are colecții de o mare diversitate structurate în mai multe sectoare: Sectorul Ornamental, Sectorul Provinciile Floristice ale României, Sectorul Sistematica Plantelor, Sectorul Provinciile Floristice ale Globului, Sectorul Plante Cultivate, Sectorul Sere, Sectorul Pepinieră Rosariu, Muzeul și Herbarul.

Emblematic pentru orașul Craiova este Parcul Nicolae Romanescu, declarat monument istoric. Construcția parcului a început în 1897 și inaugurarea s-a facut în 1903 în prezența Regelui Carol I.

Proiectul parcului a fost prezentat la Expoziția Internațională de la Paris din 1900, unde a câștigat Medalia de Aur.

Parcul a fost proiectat ca o imensă zonă verde, cu alei și poteci însumând peste 35 km, în care au fost aclimatizate și specii de arbori din alte zone ale globului. Peisajul era completat de lacul imens din zona centrală dar și de construcții care i-au sporit atracția: Castelul Fermecat, Podul Suspendat, Hipodromul sau Palatul Bibescu.

De-a lungul timpului la construcția inițială s-au adus adăugiri care i-au sporit frumusețea:

Construirea portalului de la intrarea principală, a gardului împrejmuitor și reconstrucția debarcaderului – 1954 – 1956,
Construirea serei și modernizarea iluminatului – 1964.

În anul 2015 Parcul Romanescu a fost supus unui proces de reconstrucție al cărui proiect a fost foarte controversat.

Județul Dolj pe Google Maps

Alte idei de vacanță