Județul Galați – Descoperă Lacul Brateș, Lacul Vânători, orașul Galați, Faleza Dunării, Balta Zătun …

Județul Galați este situat în estul României în zona de vărsare a râurilor Siret și Prut în Dunăre. Așezarea sa în afara arcului carpatic face ca relieful să fie domol având forme predominante de mică altitudine: luncă, câmpie și podiș.

Dunărea Galați

Dunărea Galați

Prezența Dunării face ca cel mai atractiv loc al orașului Galați, reședința județului, să fie Faleza Dunării, loc în care locuitorii dar și turiștii vin să admire peisajul, să asiste la diverse evenimente organizate aici sau să facă jogging.

Pe faleză se află și un Complex muzeal de știintele naturii care include un planetariu, un acvariu o grădină botanică. Din același complex face parte și o grădină zoologică situată în afară orașului.

Istoria orașului Galați este legată de numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza a cărui casă memorială se găsește aici. Actuala clădire a fost ridicată pe locul fostei case a domnitorului și păstrează obiecte de mobilier, obiecte personale ale domnitorului, ale soției acestuia precum și documente semnate de domnitor. Se află deasemenea expuse și obiecte care i-au aparținut lui Mihail Kogălniceanu, prim-ministru în vremea lui Cuza.

Una dintre clădirile reprezentative ale Galațiului este Gara Fluvială care a fost construită în 1912 cu destinția de a deservi transportul fluvial. Clădirea reprezintă o premieră, fiind prima realizată în Romania pe un schelet monolit din beton armat. Fiind cunoscută și sub denumirea de Palatul Navigației, clădirea adăpostește în prezent Compania de Navigație Fluvială Română și birourile altor diverse instituții, putând fi vizitată și de turiști.

Simbolul orașului este biserica fortificată Sf. Precista, monument istoric, ridicată în timpul domniei lui Vasile Lupu între anii 1643 -1647.
Un obiectiv turistic de dată mai recentă este Balta Zătun, loc pentru pescuit și agrement.

Pasionații de istorie care ajung la Galați pot să meargă la Bărboși în zona de vărsare a Siretului în Dunăre pentru a vedea ruinele castrului roman descoperite între 1958 – 1962.

Una din zonele de relaxare a județului Galați este zona Lacului Brateș. Situat la confluența Prutului cu Dunărea, lacul are o suprafață de 24 km2, fiind unul dintre cele mai mari lacuri din România. Există mai multe ipoteze științifice privind formarea lacului, unele susținând proveniența lui dintr-o străveche mare, altele legând formarea lui de colmatarea uneia dintre gurile de vărsare ale Prutului în Dunăre. Nu lipsesc nici legendele legate de acest lac una dintre ele avându-l ca personaj principal pe Petru Rareș iar povestea fiind legată de idila acestuia cu o tătăroaică din zonă. Azi lacul este o zonă de pescuit și agrement cu amenajări pentru plajă, cazare și locuri de joacă pentru copii.

O altă zonă pentru pescuit și parțial amenajată pentru agrement este la Lacul Vânători.
Dacă ajungeți în orașul Tecuci, unul dintre orașele județului, faceți o vizită la Muzeul ʺTeodor Cincuʺ care are ca tematici istoria, arheologia, numismatica și arta plastică. Pasionații de istorie pot admira aici cea mai mare parte a colecției aparținând cetății antice Piroboridava descoperită la Poiana.

Alte idei de vacanță