Județul Giurgiu – Descoperă Rezervația Naturală Comana, orașul Giurgiu, Rezervația Manafu, Pădurea Teșila …

 Situat în sud-estul României, numele acestui județ este legat de o legendă care datează din vremea stăpânirii otomane. Conform acestei legende păstorul San Giorgio a eliberat prizonierii luați de turci, care s-au așezat în această zonă numind-o Giurgiu după eliberatorul lor.

Conform datelor istorice orașul Giurgiu a fost întemeiat ca port la Dunăre, cel mai probabil în sec. al XIV-lea de catre comercianții genovezi care l-au denumit după protectorul orașului Genova, Sf. Gheorghe (San Giorgio).

Mânăstire veche in judetul Giurgiu

Mânăstire veche in judetul Giurgiu

Giurgiu este situat la granița cu Bulgaria de care îl desparte Podul Prieteniei, cel mai lung pod care traversează Dunărea. Podul, reabilitat de curând a fost construit în 1954. Podul care ne duce direct în orașul Ruse din Bulgaria are 3km lungime și are benzi pentru circulația rutieră, feroviară și trotuar pentru pietoni.

În zona podului sunt amenajate locuri pentru plajă și pescuit dar acestea sunt accesibile numai cu barca. Cea mai apropiată de oraș este Insula Mocanu.

În orașul reședință de județ, Giurgiu sunt mai multe obiective de interes cultural cele mai reprezentative fiind:
Turnul Ceasornicarului – contrucția, înaltă de 22m datează din sec. XVIII. Turcii l-au construit inițial ca de punct de observație, ceasornicul fiind adăugat ulterior.

Muzeul județean Teohari Antonescu– acoperind domeniile arheologie medievală, arheologie preistorică și istorie.
Teatrul Valah.

Unul din locurile cele mai căutate de turiști în județul Giurgiu este Rezervația Naturală Comana. Având suprafața de 25 ha aceasta a devenit arie protejată în anul 2005 deoarece aici traiesc mai multe specii de plante endemice, animale și păsări specifice zonelor lacustre. Aceasta cuprinde Rezervația Științifică de Ghimpe, Rezervația Științifică de Bujor și Balta Comana. În zonă se află și Mânăstirea Comana ctitorită de Vlad Țepeș în anul 1461. Construcția inițială s-a ruinat dar mânăstirea a fost reclădită în sec. XV și apoi supusă de mai multe ori reconstrucției și renovării.

La Comana este amenajat și un parc de aventură și deasemenea și o zonă de agrement.

Rezervația Manafu – este o rezervație naturală de tip forestier în care se asigură protecție mai multor tipuri de plante din care unele endemice cum este bujorul românesc. Rezervația este situată în vecinătatea Parcului Comana.

O altă rezervație naturală care asigură protecția bujorului românesc este Pădurea Teșila.

Alte idei de vacanță