Județul Gorj – Descopera Cheile Sohodolului, Peștera Polovragi, Transalpina, biserica Sfinții Arhangheli Ceauru, munții Godeanu, Parâng sau Vâlcan …

Situat în sud-vestul României, pe cursul Jiului, județul Gorj are o așezare favorabilă pentru dezvoltarea turismului. Relieful este variat, altitudinea mergând de la 2518 m în MasivulParâng până la 100 m în Lunca Jiului.

Masa tăcerii - The Table of Silence

Masa tăcerii – The Table of Silence

Cadrul natural deosebit de pitoresc, monumentele de artă și arhitectură, patrimoniul etnografic și folcloric al localităților județului fac din aceste locuri o atracție pentru turiști.

Orașul Târgu Jiu, reședința județului, are mai multe obiective de interes cultural dar fără îndoială cel mai faimos este Ansamblul Sculptural al lui Constantin Brâncuși.Trei dintre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului sunt expuse în Parcul Central: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor iar Coloana Infinitului în Parcul Coloanei, pe o axă comună cu celelalte.
Ansamblul este cunoscut și sub numele ʺAnsamblul Monumental Calea Eroilorʺ. Ansamblul este monument istoric, ca dealtfel și Casa Memorială Constantin Brâncuși aflată la Hobița, tot în județul Gorj.

Pentru iubitorii de munte și natură județul Gorj este un adevărat paradis. În munții Godeanu, Parâng sau Vâlcan sunt amenajate mai multe trasee turistice pentru pasionații de drumeție, bine marcate și întreținute.

Practicanții de alpinism au la dispoziție 3 zone deosebit de spectaculoase: Cheile Galbenului, Cheile Oltețului și Cheile Sohodolului.
Potențialul speologic al județului este semnificativ, aici existând peste 2000 de peșteri.
Cea mai faimoasă și cea mai vizitată peșteră din Gorj este Peștera Muierilor. Toți cei care au vizitat-o au aflat de la ghizi că numele ei este legat de faptul că servea ca adăpost femeilor și copiilor familiilor din zonă atunci când bărbații mergeau la luptă. Peștera este structurată pe 4 etaje din care numai cel superior se vizitează și dispune de o colecție spectaculoasă de formațiuni carstice dar și de un tezaur fosilifer și o colonie de lilieci.

În localitatea Polovragi, în vecinătatea mânăstirii cu același nume se află Peștera Polovragi care a servit de refugiu locuitorilor zonei în diversele momente ale evoluției umane.

Transalpina, șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din țară se află parțial în județul Gorj. Ea leagă orașul Novaci – Gorj de localitatea Sebeș – Alba străbătând zone montane cu un peisaj spectaculos. În drumul său trece și prin stațiunea de schi Rânca. Amplasată într-o zonă deosebit de pitorească la poalele Vârfului Păpușă, stațiunea dispune de mai multe facilități pentru practicarea sporturilor de iarnă.

În județul Gorj există mai multe arii protejate dar cea mai cunoscută este cea din Cheile Sohodolului situată în Munții Vâlcan. Zona este vestită pentru fenomenele sale carstice (doline, lapiezuri, canioane, avene, peșteri) dar și pentru cele peste 120 de trasee de alpinism.

În zestrea culturală a județului se află și mai multe locașe de cult. Găsim aici bisericuțe de lemn vechi de 300 de ani cum ar fi biserica Sfinții Arhangheli Ceauru din localitatea Băiești realizată în 1672.

Județul Gorj pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță