Județul Harghita – Descopera Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Poiana Narciselor, Dumbrava Harghitei, Castelul Mikó, Miercurea Ciuc …

Județul Harghita este situat în zona centrală a României și are o populație majoritară de etnie maghiară.
Relieful este relativ înalt cuprinzând o zonă de munte, una de deal și una depresionară.

Excursie in Muntii Bicaz

Excursie in Muntii Bicaz

În județul Harghita sunt mai multe obiective de interes turistic pentru iubitorii de natură. Câteva dintre cele mai cunoscute sunt:

Lacul Roșu – lac de acumulare, format în mod natural, situat la poalele muntelui Hășmașu Mare într-un peisaj de poveste. Lacul este relativ tânăr, el formându-se prin prăbușirea unui vârf de munte la o dată care nu se cunoaște exact dar situată cel mai probabil în 1837 sau 1838. În urma formării lacului pădurea a fost inundată, copacii s-au pietrificat formând un peisaj cu aspect unic. Lacul Roșu este cel mai mare lac montan al României, fiind o zonă de agrement dar și loc de plecare în drumeții pe traseele montane din zonă.

Lacul Sfânta Ana este un lac de origine vulcanică, dealtfel unicul de acest fel din România. Lacul cu suprafața de peste 19 ha, s-a format în craterul unui vulcan care a erupt ultima dată cu mii de ani în urmă. Lacul nu are izvoare, el fiind alimentat numai de precipitații. Lacul Sfânta Ana este o rezervație naturală geologică precum și a florei și faunei. Există mai multe trasee turistice pentru iubitorii de natură care leagă Lacul Sfânta Ana de alte obiective turistice din jur.

Cheile Bicazului – fac parte din Parcul Natural Cheile Bicazului – Hășmaș și sunt situate parțial și în județul Harghita. Pe lungimea celor 8 km de chei cu peisaj uimitor se găsesc și trasee de alpinism și trasee turistice.

Dumbrava Harghitei – o arie naturală protejată cu suprafața de 2 ha situată în aria comunei Lueta. Obiectivul protejat este o zonă de mlaștină unde trăiesc câteva specii de plante rare.

Poiana Narciselor de lângă orașul Vlăhița care este o arie de fânețe protejată datorită narciselor albe care cresc aici dar și altor specii rare de plante.

Una dintre locațiile cele mai bine cunoscute ale Harghitei este Salina Praid. Vizitatorii vin aici pentru a admira peisajul salin dar și pentru proprietățile curative ale mediului salin, benefic pentru o gamă largă de afecțiuni în special ale aparatului respirator.
Stațiunea Băile Tușnad este faimoasă pentru potențialul apelor sale minerale care împreună cu beneficiile climatului subalpin fac minuni în tratarea mai multor boli în special cardio- vasculare și ale sistemului nervos.

Borsecul este o locație pe care toată lumea o cunoaște datorită apei minerale care se îmbuteliază aici. Dacă ajungeți la Borsec puteți să vizitați Peștera de Gheață, Poiana Zânelor sau Cetatea Bufniței iar iarna vă puteți bucura de facilitățile pentru schi.

Cele mai multe izvoare minerale ale Harghitei (în jur de 700) se găsesc însă în comuna Bilbor. Pe lângă beneficiile apelor minerale ale celor 17 izvoare exploatate, cei veniți aici se pot bucura și de frumusețea peisajului străbătând traseele turistice din zonă.
Harghita – Mădăraș – este o locație de vacanță foarte căutată mai ales în sezonul reve datorită pârtiilor sale de schi.

Reședința județului, orașul Miercurea Ciuc este atestat documentar din anul 1558, dar istoria lui este de dată mult mai îndepărtată așa cum arată urmele fortificațiilor dacice descoperite la Jigodin (cartier al orașului). În oraș există mai multe obiective culturale, unele monumente istorice, unul dintre cele mai cunoscute fiind Castelul Mikó care găzduiește Muzeul Secuiesc al Ciucului.
La Miercurea Ciuc se desfășoară anual, în luna iunie, de peste 30 de ani Festivalul de muzică veche, participarea publicului la concerte fiind gratuită.

Județul Harghita pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță