Județul Hunedoara – Descopera Castelul Corvinilor, Lacul Cinciș, Mânăstirea Prislop, Parcul Național Retezat, Lacul Bucura, Orașul Brad …

Județul Hunedoara este situat în Transilvania pe cursul mijlociu al Mureșului. Relieful este predominant muntos în aria sau în vecinătatea județului fiind nume de referință pentru Carpații Românești: Munții Retezat – Godeanu, Munții Parâng, Munții Vâlcan, Munții Poiana – Ruscă și Munții Apuseni.

Abruptul Retezatului si lacul Stevia

Abruptul Retezatului si lacul Stevia

Orașele din Județul Hunedoara sunt destinații ideale pentru documentare și îmbogățirea cunoștințelor.
Orașul Deva este capitala județului. Orașul are multe atracții în special pentru iubitorii de istorie: Dealul Cetății și ruinele Cetății Deva; Muzeul Județean Deva amenajat în Castelul Magna Curia, statuia lui Traian și mai multe statui ale lui Decebal.

Orașul Hunedoara – are în aria sau în vecinătatea sa mai multe obiective turistice:

– Castelul Corvinilor – datează din sec. al XV-lea când a fost ridicat de Ioan de Hunedoara și este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume și unul dintre monumentele cu arhitectură gotică cele mai reprezentative din România.

Lacul Cinciș – așezat într-o zonă deosebit de frumosă și având amenajări pentru plajă, sporturi nautice și o poziționare foarte propice pentru drumeții montane, este un loc foarte căutat pentru activități în aer liber și relaxare.

Rezervația Naturală Pădurea Chizid

Mânăstirea Prislop – așezământ religios ortodox datând din sec. al XVI –lea.
Orașul Brad – atestat documentar de la 1445 este renumit pentru Muzeul Aurului care este un muzeu al mineritului din zonă având printre exponatele sale eșantioane de aur nativ provenind din Munții Apuseni.

Pasionații de istorie și cultură au de ales dintr-o ofertă bogată și în alte zone ale județului:

Parcul Natural Grădiștea Muncelului Ciclovina este o arie protejată care găzduieste pe lângă rezervații naturale spectaculoase (Complexul Carstic Ponorâci – Ciclovina, Peștera Bolii, Cheile Crivadiei, Peștera Șura Mare) și importante situri arheologice – Sarmisegetusa Regia, Costești, Blidaru și Luncani – Piatra Roșie.

Biserica de la Densuș – este o construcție cu o înfățișare neobișnuită al cărei sit de bază datează din sec. IV iar construcția din sec. XII cu modificări importante datate în sec. XIII. Construcția ei a fost realizată cu pietre aduse de la vechea capitală romană Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

Biserica Sântă Măria Orlea – inițial biserică ortodoxă, este acum biserică reformată construită în sec. al XIII –lea în stil romantic.
Atracția numărul unu pe harta acestui județ rămâne însă Parcul Național Retezat.

Înființat încă din 1935 la inițiativa renumiților Alexandru Borza (al cărui nume este legat și de Grădina Botanică din Cluj) și Emil Racoviță, Parcul Național Retezat este azi rezervație a biosferei de interes național și internațional. În Masivul Retezat – Godeanu care se află pe teritoriul parcului se află 80 de lacuri glaciare și 20 vârfuri cu altitudinea peste 2000 de metri. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din țară (suprafața de 8,9 ha) iar Lacul Zănoaga este cel mai adânc lac glaciar din țară (29 metri). Pe lângă peisajul său glaciar spectaculos Retezatul este un adevărat paradis al biodiversității în care trăiesc peste 1000 de specii de plante multe dintre ele endemice sau rare, 50 de specii de mamifere, peste 150 specii de păsări, mai multe specii de reptile și amfibieni.
Traseele turistice sunt marcate și bine întreținute.

Iubitorii sporturilor de iarnă găsesc in Județul Hunedoara mai multe pârtii amenajate în Statiunea Straja, Munții Parâng, în zona Râușor și Pasul Vâlcan.

Județul Hunedoara pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță