Județul Prahova – Descopera Stațiunea Sinaia, Castelul Peleș, Munții Bucegi, orașul Ploiești, Munții Grohotiș …

Situat în regiunea Muntenia, județul Prahova este unul dintre cele mai populate din țară. Reședința județului este orașul Ploiești.

Castelul Peleș

Castelul Peleș

Relieful județului este foarte variat de la munți (Munții Bucegi, Munții Ciucaș, Munții Baiului și Munții Grohotiș), la dealuri subcarpatice și până la o zonă de câmpie, parte din Câmpia Română.

Turismul este unul din factorii de bază în economia județului, în teritoriul său aflându-se binecunoscutele stațiuni de pe Valea Prahovei: Sinaia, Bușteni, Azuga dar și o zona viticolă foarte valoroasă.

Stațiunea Sinaia – Istoria acestui oraș este legată de cea a Castelului Peleș, el dezvoltându-se în sec. XIX odată cu construirea castelului. Stațiunea este un loc de atracție pentru turiști pe toată durata anului. Așezarea ei la poalele Munților Bucegi este foarte favorabilă vara pentru plecarea în drumeții, iar iarna pentru sporturi de iarnă. Parcul orașului are o poziție centrală și o colecție de clădiri construite în stil brâncovenesc între care Hotelul Caraiman datând din 1880 și Cazinoul datând din 1912.

Mânăstirea Sinaia este situată pe culmea dealului care străjuiește parcul și datează din anii 1690 – 1695.Se vizitează zilnic și include și un mic muzeu de artă religioasă.

Castelul Peleș – construit în perioada 1873 – 1883 cu destinația de casă de vacanță pentru regele Carol I, este o construcție spectaculoasă în stil renascentist german având 160 de încăperi. Interiorul cupride mai multe săli deschise vizitatorilor unde pot fi admirate valoroase piese de mobilier, arme, obiecte de artă sau pur decorative dar și aparate de înaltă tehnologie pentru nivelul anilor respectivi. Biblioteca regală are minunată colecție de cărți rare.

Complexul muzeistic Peleș mai conține și Palatul Pelișor construit între 1899 – 1903 în stil renascentist german dar decorat la interior în stil Art Nouveau cuprinzând splendide exponate de sticlă Lalique și Tiffany și mobilier vienez.
Foișorul, o altă construcție a Peleșului a fost construit în 1878 și nu este deschis publicului.

Stațiunea Bușteni– este ideală pentru plecarea în drumeții în Munții Bucegi. Cei mai experimentați se pot îndrepta către creasta Munților Bucegi pe trasee mai dificile, cei mai putin pregătiți pot alege o variantă mai ușoară cum este cea care duce la Cascada Urlătoarea.

În Bușteni poate fi vizitat Muzeul Memorial Cezar Petrescu. Scriitorul este foarte cunoscut mai ales pentru cartea sa pentru copii Fram Ursul Polar.

Stațiunea Bușteni este punct de plecare pentru cel mai lung traseu de telecabină din țară și dispune de mai multe pârtii de schi atât pentru începători cât și pentru avansați.

Munții Bucegi străluiesc cu abrupturile lor spectaculoase Valea Prahovei. Accesibili prin intermediul mijloacelor de transport pe cablu din Sinaia sau Bușteni sau prin ascensiuni pentru turiștii mai experimentați și cu o bună pregătire fizică, Bucegii oferă un peisaj unic și mai multe puncte de atracție: Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman oferind o priveliște unică asupra Văii Prahovei, este una dintre acestea. Teritoriul Parcului Național Bucegi adăpostește mai multe specii de plante și arbuști ocrotite.

Oenoturism – Podgoria Dealu Mare aflată parțial în județul Prahova, este foarte cunoscută pentru vinurile sale de o calitate deosebită și pentru tradiția viti-vinicolă. În drumul vostru prin județul Prahova vă puteți opri la una din numeroasele crame din zonă pentru a vă relaxa și degusta unele dintre cele mai bune vinuri care se produc în România.

Dacă în drum spre stațiunile de pe Valea Prahovei treceți prin Orașul Ploiești, opriți-vă să vizitați Muzeul Ceasului care este unic în România, el avand exponate realizate de ceasornicari vestiți din Europa, multe dintre ele având o valoare artistică deosebită.

Județul Prahova pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță