Județul Sălaj – Descoperă Ruinele Cetății Almașului, Porolissum, Rezervația Naturală Izvoarele Barcăului, Băile Boghiș, Orașul Zalău …

Situat în nord-vestul României, județul Sălaj are reședința în orașul Zalău. Relieful județului cuprinde dealuri, depresiuni și o zonă montană.

salaj2

Porolissum

Orașul Zalău este un important obiectiv turistic el beneficiind din plin de avantajele poziționării sale la poalele Meseșului. În Zalău, ca dealtfel în tot județul sunt obietive de interes cultural:

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău care include următoarele colecții: ceramică, icoane, lemn; colecția de artă sec.XX; colecția de entomologie; colecția Ioan Sima; costum popular, textile de interior; epoca bronzului și prima epocă a fierului; epoca dacică; epoca romană; istoria modernă și contemporană.

Catedrala Episcopală ʺSf. Vineriʺ din Zalău este un ansamblu arhitectural modern care include catedrala, obeliscul eroilor și mai multe spații muzeale.

Monumentele de la Șimleul Silvaniei: ruinele castelului medieval datând din sec. XVI; Biserica Romano-Catolică construită în 1534; Biserica Reformată construită în 1670; Muzeul Holocaustului și Sinagoga.

Ruinele Cetății Almașului situate în localitatea cu același nume. Cetatea considerată una dintre cele mai puternice din Transilvania, a fost construită intre anii 1247 – 1278.

Ansamblul Monahal Strâmba din satul Păduriș care de-a lungul timpului a jucat un rol important în cultura românească deoarece aici a funcționat una dintre primele școli în limba română.

Castrul roman Porolissum este situat în localitatea Moigrad – Porolissum. Ruinele fortificației militare construite din ordinul împăratului roman Traian în anul 106 sunt dintre cele mai bine pastrate situri arheologice romane din România.

Cadrul natural vine să completeze oferta turistică a județului Sălaj cu mai multe obiective pentru iubitorii de natură și activități în aer liber:

Rezervația naturală de tip geologic și peisagistic Grădina Zmeilor de la Bălan care poate fi vizitată avînd mai multe trasee turistice amenajate.

Grădina Botanică din Jibou a fost înființată în 1968 într-un parc ce a aparținut Castelului Wesselenyi. Ea cuprinde mai multe sere în care cresc plante exotice, un complex de acvarii și mai multe arii exterioare în care printre altele sunt amenajate două grădini japoneze, o grădină romană și o grădină ornamentală.

Poiana cu narcise din comuna Hida unde pe lângă narcise mai pot fi admirate și alte specii de copaci și flori, unele foarte rare. Tot aici este și un monument al naturii protejat Stânca Dracului (Râcaș), format în urma procesului de eroziune.

Rezervația Naturală Izvoarele Barcăului este o rezervație de tip peisagistic situată în sud- vestul județului. Rezervația cuprinde mai multe izvoare și cascade, păduri de fag și pășuni.

Stațiunea Băile Boghiș este foarte cunoscută atât datorită izvoarelor sale termale cu apă foarte caldă și puternic mineralizată cât și nămolului cu proprietăți terapeutice. Cei veniți aici se pot relaxa într-un peisaj deosebit de pitoresc sau pot avea o vacanță activă parcurgând traseele turistice din zonă.

Județul Sălaj pe Google Maps

Alte idei de vacanță