Județul Timiș – Descopera orașul Timișoara, Grota de la Românești, Peștera Albastră, Rezervația naturală ornitologică Mlaștinile Satchinez …

Județul Timiș este situat în vestul României, fiind cel mai mare județ al României, ca suprafață. Este un județ de graniță cu Ungaria și Serbia influențele acestora facându-se simțite în cultura judeșului. Reședința județului este orașul Timișoara, puternic centru cultural cu mai multe premiere în istoria sa. Menționăm numai câteva dintre ele:

Timisoara

Timisoara

  • prima fabrică de bere atestată în România – 1718
  • primul oraș din Europa continentală cu străzile iluminate electric -1884
  • primul tramvai tras de cai de pe teritoriul actual al României – 1869
  • prima rețea de telefonie de pe teritoriul actual al României – 1881
  • primele proiecții cinematografice de pe teritoriul actual al României – 1897

Orașul prezintă o atracție deosebită pentru turiști datorită clădirilor sale, obiectivelor culturale dar și parcurilor sale. Este dificil să alegi ce ar trebui să vezi mai întâi și este clar ca o vacanță scurtă nu este suficientă, dar iată câteva repere:

– Clădirile istorice: Opera Națională Română; Castelul Huniade sediul Muzeului Național Bănățean; Palatul Dicasterial; Palatul Baroc – sediul Muzeului de Artă; Palatul Löffler; Palatul Hilt; Casa Contelui de Mercy; Casa Turcească; Cazarma Pompierilor din Iosefin și multe altele.
– Muzeul Militar,
– Muzeul Satului Bănățean,
– Muzeul de Artă Bisericească,
– Parcurile: Parcul Rozelor; Parcul Central Anton Scudler; Parcul Justiției; Parcul Alpinet; Parcul Botanic, etc.
– Grădina Zoologică.

Orașul Timișoara găzduiește o mulțime de evenimente culturale cu diverse tematici: festivaluri de muzică; festivaluri cinematografice; festivaluri de teatru; festivaluri de literatură, modă, arte combinate dar și târguri tradiționale.

În județ, vizitatorii pot fi interesați de stațiunile balneare, obiectivele cultural sau rezervațiile naturale.
Buziaș este o stațiune balneoclimaterică renumită pentru izvoarele sale cu ape termale și pentru arhitectura sa cu clădiri în stil bizantin. Parcul orașului, cu o suprafață de 20 de ha, este locul unde se pot admira numeroase specii rare de copaci, dintre care cel mai important este paltinul.

O altă stațiune cu ape termale situată în județul Timiș este Băile Calacea, amenajată într-un parc impresionant, cu arbori seculari și un lac cu nuferi albi.

În Lugoj, opriți-vă să vizitați Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică unde puteți vedea colecții arheologice, etnografice, memoriale, de artă plastică și de istorie precum și obiecte și documente istorice culese de pe întreg teritoriul județului Timiș.

Pasionații de istorie se pot îndrepta catre localitatea Sânnicolau Mare pentru a vizita muzeul orașului găzduit de Castelul Nakó care a fost proprietatea contelui Kálmán Nakó.

Grota de la Românești este una dintre cele mai cunoscute peșteri din județul Timiș. Ea se întinde pe 3 nivele, nu toate sălile fiind accesibile publicului. În această peșteră există și o sală cu acustică deosebită unde începând din anul 1984 se organizează diverse spectacole muzicale.

În zonă se află și Peștera Albastră, vestită pentru culoarea albastră a rocilor care domină interiorul său. Aceasta este deschisă în totalitate pentru vizitare.

Rezervația naturală ornitologică Mlaștinile Satchinez este cea mai frumoasă arie naturală protejată a județului, supranumită „delta Banatului”. Pe cele122 de hectare ea include cinci bălți unde între lunile aprilie și septembrie iubitorii de păsări pot observa ciocîntorsul, piciorongul, stârcul și egreta, specii protejate de lege.

La Bătești este o altă rezervație natural, pajiștea cu narcise care se întinde pe aproximativ 20 de ha.

Județul Timiș pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță