Județul Vâlcea – Descopera Orașul Râmnicu Vâlcea, Parcul Național Buila – Vânturarița, Salina Ocnele Mari, Horezu, Stațiunile balneoclimaterice …

Județul Vâlcea este situat în regiunile istorice Oltenia și Muntenia ale României, beneficiind de un relief variat care cuprinde munți, dealuri, podiș și lunci. Pe o distanța mai mare de 100 km este străbătut de râul Olt. Este un județ bogat în tradiții și spiritualitate pe teritoriul său găsindu-se mai multe mânăstiri binecuscute ca monumente istorice. Deasemenea județul este recunoscut pentru peisajele sale spectaculoase.

Schitul Pahomie

Schitul Pahomie

Orașul Râmnicu Vâlcea – este reședința județului și este atestat documentar încă de la 1388. În trecere prin Râmnicu Vâlcea opriți-vă să vizitați Casa Memorială Anton Pann. Casa este monument de arhitectură urbană. Expoziția dedicată cunoscutului scriitor conține obiecte decorative, piese de mobilier, dintre care unele pictate provenind din Transilvania și portrete ale unor personalități din zonă.
Stațiunile balneoclimaterice din Județul Vâlcea – s-au dezvoltat în jurul unor izvoare cu ape minerale și termale. Băile Olănești, Govora sau Călimănești Căciulata sunt locuri unde se tratează numeroase boli, dar și puncte de plecare în drumeții în zonele montane care le înconjoară.

Parcul Național Buila – Vânturarița – este cel mai mic parc național din România, cuprinzând creasta calcaroasă a Masivului Buila – Vânturarița. Peisajul se bucură de toate minunile reliefului carstic (chei, doline, lapiezuri, grohotişuri, hornuri, ace, strungi, peșteri, avene și abrupturi amețitoare) dar și de păduri neumblate specii ocrotite (multe endemice) de floră și o faună bine conservată. În afară de parcurgerea traseelor montane înalte care vă vor oferi perspective amețitoare catre Valea Oltului, Munții Cozia, Munții Făgăraș, Munții Căpățânii, Munții Parâng, în parc vă mai puteți îndrepta atenția și către alte obiective turistice.

-Cheile Bistriței,
-Cheile Costești,
-Cheile Cheia,
-Cheile Olănești,
-Peșterile din Cheile Cheii,
-Poienile cu orhidee din Valea Cheia

Muzeul trovanților – este un muzeu natural în aer liber ale cărui exponate sunt niște formațiuni geologice impresionante prin forma, dimensiunile și vechimea lor. Acest muzeu se găsește la intrarea în localitatea Costești.

Salina Ocnele Mari – este situată în localitatea cu același nume. În salină, pe lângă zonele de unde încă se extrage sarea a fost amenajată la adâncimea de 225 m o zonă turistică care include un muzeu, terenuri sportive, spații de joacă, magazine de suvenire, etc.

Zona viticolă Drăgășani – are un potențial recunoscut care azi este pus în valoare de mai multe crame. Turiștii care vor să afle mai multe despre tradiția producerii vinurilor în zonă vor găsi aici gazde primitoare și vinuri de excepție.

Mânăstirile din Județul Vâlcea

În zestrea turistică a județului Vâlcea se află mai multe monumente de artă religioasă fiecare cu specificul și cu istoricul său. Situate în localități turistice binecunoscute cum sunt Cozia, Horezu sau Govora, sau în locuri mai izolate și greu accesibile cum sunt Schitul Pahomie sau Schitul Pătrunsa, acestea sunt locuri de reculegere dar și de cunoaștere.

Horezu – este un nume faimos în domeniul artei populare românești fiind legat de vestita ʺCeramică de Horezuʺ. Localitatea Horezu este situată la 45 km depărtare de orașul Vâlcea. Cei interesați să afle mai mult despre arta obiectelor din lut trebuie să meargă la Centrul de ceramică din Olari.

Județul Vâlcea pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță