Județul Vrancea – Descopera Rezervația Naturală Cheile Nărujei, Lacul Negru, Stațiunea Lepșa, Parcul Natural Putna-Vrancea, orașul Focșani …

Județul Vrancea este situat în estul României și are ca reședință orașul Focșani. Relieful este variat cuprinzând munți, podișuri și o zonă de câmpie. Ținutul este unul dintre cele mai importante ca istorie și etnografie din estul țării dar și o zonă viticolă de renume internațional.

Wine Barrels, Focsani, Romania

Wine Barrels, Focsani, Romania

Frumusețea și sălbăticia peisajului au făcut ca în perimetrul județului se înființeze și câteva rezervații naturale.

Rezervația Naturală Cheile Tişiței se află în apropierea satului Lepșa, la 76 de kilometri de Focșani. Este o rezervație de tip geologic și forestier care acoperă o suprafață de 307 ha de păduri, pajiști, terenuri accidentate, , văi înguste, chei, și pereți verticali. Zona este în mare proporție, accesibilă turiștilor, care sunt impresionați de peisajul spectaculos și sălbatic. Cele câteva tunele și drumul ce leagă localitățile Lepșa și Coza, construite în timpul Imperiului Habsburgic sunt tot în perimetrul rezervației.

În Rezervația Naturală Cheile Nărujei se află Lacul Negru. Acesta s-a format în urma alunecărilor de teren și este unic în felul său deoarece suprafața sa este în întregime acoperită; jumătate de turbărie și cealaltă jumătate de plaur. Rezervația cuprinde o mare diversitate de specii de plante și animale specifice zonei. Pasionații de natură și mișcare în aer liber pot petrece momente de neuitat în această zonă sălbatică și puțin frecventată.

Parcul Natural Putna-Vrancea, este o rezervație geologică și peisagistică de numai 10 ha. Iubitorii de natură pot vizita aici Defileul și Cascada Putnei. Cascada are o diferență de nivel de 14 m și se varsă într-un lac adânc.

Rezervația Naturală Focul Viu, situată în zona Andreiașu de Jos, este renumită datorită emanațiilor de gaze naturale care se aprind de la soare. „Focurile vii” se întind pe 400 m2, pe versantul drept al văii Milcovului dar rezervația naturală cuprinde un total de 12 hectare în care predomină structuri geologice formate din roci sedimentare precum calcare, argile și gresii. În zona Andreiașu de Jos se mai află și lacurile Mocearu, Meledic și Limpede și câteva peșteri.

Domeniile viticole vin să completeze zestrea turistică a județului. În ariile localităților Panciu și Odobești cei pasionați de viticultură vor găsi un peisaj viticol pitoresc, pivnițe vechi, crame și pot participa la degustarea vinurilor din zonă.

Stațiunea Lepșa se află în pasul Tulnici, care face legătura între Moldova și Transilvania și este excelentă pentru drumeții în natură și ciclism alpin. Aici se află și Mănăstirea Lepșa întemeiată în anul 1774 și o renumită păstrăvărie.

Chiar dacă fondul natural este atracția turistică principală pentru cei ce vizitează județul Vrancea, obiectivele culturale nu lipsesc.
Muzeul Vrancei are sediul central în orașul Focșani, reședința județului, însă în subordinea lui se află mai multe obiective (muzee, mausolee și case memoriale) din tot județul.

Înființat în anul 1931 ca o secție etnografică, numită Muzeul Regional al Putnei, la Focșani, cu timpul, i s-au adăugat secții noi, motiv pentru care, muzeul a primit în anul 1994 denumirea actuală. Azi el conține:

– secțiile din Focșani de Istorie și Arheologie, Etnografie și Științele Naturii;
– mausoleele din Focșani, Mărăști, Mărășești și Soveja;
– casele memoriale: Alexandru Vlahuță, din Dragosloveni și Moș Ion Roată din Câmpuri.

Județul Vrancea pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță