Județul Botoșani – Descoperă Cetățile dacice de la Stăncești, Localitatea Vorona, Casa Antipa, Orașul Botoșani …

Fiind așezat într-o regiune deluroasă, județul Botoșani are un peisaj odihnitor și armonios.
În arealul județului se află mai multe obiective culturale de interes național cum ar fi:

Casa Memorială Nicolae Iorga din Botoșani,
Casa Memorială George Enescu din Liveni,
Casa Memorială Mihai Eminescu de la Ipotești.

Casa Memorială Mihai Eminescu

Casa Memorială Mihai Eminescu

Casa Memorială Mihai Eminescu de la Ipotești face parte dintr-un complex memorial care mai  cuprinde bisericuța familiei, biserica comemorativă „Sf. Arhangheli Mihai si Gavril“, Biblioteca Națională de Poezie și Muzeul memorial „Mihai Eminescu“ cu exponate din viața și opera  poetului. Biblioteca conține 1700 de exponate și este dotată cu o sală de lectura și un amfiteatru în aer liber de circa 400 de locuri.

Orașul de reședință, Botoșani are obiective turistice de interes cultural dar și pentru relaxare.
Muzeul județean cuprinde secții de etnografie, istorie și arheologie și secția de arta – Galeriile Ion Luchian.
O zonă de relaxare a orașului este Parcul Mihai Eminescu deschis în 1869 sub numele de Grădina Publică Vârnav. Parcul are un lac artificial cu 2 poduri iar pe alei se află statui ale oamenilor de cultură botoșeneni.

Unul din monumentele istorice ale orașului este Mânastirea Popăuți ctitorită în 1496 de Ștefan cel Mare și care are 2 obiective Biserica Sf. Nicolae Popăuți și Turnul cu clopotniță.

În Botoșani există mai multe clădiri cu valoare arhitectonică deosebită. O parte dintre acestea sunt grupate în Centrul vechi și sunt clădiri cu destinație comercială datând din secolele XVII – X, construite pe o structură de beciuri boltite suprapuse.

Alte clădiri semnificative ca stil arhitectonic sunt:Casa Antipa (sfarsitul sec XIX); Casa Bolfosu (inceputul sec. XIX); Casa Silion (dateaza din jurul anului 1900), Cladirea Primariei (construita la sfârsitul secolului XVIII.

Călătorind prin județul Botoșani vă mai puteți îndrepta atenția și asupra altor obiective turistice.
Rezervația naturală de tip botanic Bucecea – Bălțile Siretului – este o zonă umedă care adăpostește o vegetație ierboasă cu mai multe specii floristice rare.

Cetățile dacice de la Stăncești aflate la 4 km vest de Botoșani și constituite dintr-un Complex fortificat cu două cetăți traco-getice, din secolele VI-III î.e.n.. Suprafața sitului este de 50 ha. Construcția impresionează și astazi prin valul de pământ având încă 5 m înălțime și șanțul de apărare de 6-7 m adâncime.

Localitatea Vorona este un centru cu vechi tradiții etno-folclorice. Turiștii care ajung aici pot admira și cumpăra produse de artă populară care reflectă tradițiile moștenite din vechime.

Pictura religioasă, sculptura în lemn, țesăturile tradiționale, goblenurile, măștile populare, împletiturile de nuiele sunt câteva dintre minunățiile pe care le găsiți aici.

Bogata viață etno-folclorică a localității se reflectă în numeroase manifestări ale genului organizate pe plan local, național și international cum ar fi: Festivalul cântecului și portului popular “Moștenite din bătrâni”, Festivalul folcloric “Serbările pădurii”, Tabăra interjudețeană de creație plastică “Un penel pentru credință”.

Un alt centru etnografic cu elemente de artă populară, tradiții și obiceiuri bine păstrate și cu o renumită echipă de dansuri populare este localitatea Tudora. Manifestările cultural artistice organizate în această localitate sunt: Festivalul de folclor “Holda de aur” (luna iunie) și Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă.

Comuna Ștefănești este centru de ceramică neagră păstrătoare a tradițiilor mesteșugărești populare.

 

 

Alte idei de vacanță