Județul Suceava – Mânăstirea Voroneț, Munții Rarău, Muzeul Oului, Orașul Suceava, Vatra Dornei …

Județul Suceava este situate în nordul României, la granița cu Ucraina, incluzând în perimetrul său sudul Bucovinei.

Peisaj de munte in Județul Suceava

Peisaj de munte in Județul Suceava

Județul este faimos în primul rând datorită mânastirilor pictate care lasă o impresie deosebită vizitatorilor, ele reprezentând o adevărată comoară culturală a României dar și datorită peisajului extrem de pitoresc.

Voroneț, Moldovița, Sucevița, Putna, Humor dar și mai puțin cunoscuta mânăstire Dragomirna sunt repere care care nu trebuie să lipsească din agenda de vacanță a celor care ajung în județul Suceava. În total sunt un numar de 15 mânăstiri pictate. Pictarea zidurilor exterioare se pare ca a fost încurajată de Petru Rareș ca o modalitate de a-i însufleți pe țăranii români, membri ai armatei principatului, care nu puteau urmări slujba religioasă desfășurată în limba slavonă în acea perioadă.

Cu certitudine cea mai faimoasă și cea mai vizitată este Mânăstirea Voroneț. Se spune că ridicarea ei a fost supravegheată chiar de Ștefan cel Mare, în 1488. Frescele care au facut-o renumită au fost adăugate ulterior. Culoarea albastră utilizată în fresca ʺJudecata de apoiʺ este unică fiind numită ʺalbastru de Voronețʺ, fiind surprizător faptul ca autorul este necunoscut.

Mânăstirea Dragomirna, așezată pe malul râului cu același nume, este o mânăstire fortificată înconjurată de ziduri groase, datând din anul 1602. Are pereții pictați cu fresce din sec. al XVII-lea de catre artiști despre care nu se știe decât că se numeau Crăciun, Matei, Grigore și Ignat. Muzeul mânăstirii cuprinde o colecție de artă medievală și câteva dintre primele exemplare de biblii scrise în limba română.

Orașul Suceava, reședința județului și cetatea sa stau și azi sub umbra vestitului domnitor Ștefan cel Mare.
Cetatea de Scaun fortificată cu ziduri inalte de 20 de metri, construită de Petru al II-lea Mușat, a asigurat puterea Moldovei de-a lungul timpului.

Vizitatorii se pot cățăra pe metereze și parapeți sau se pot plimba împrejurul zidurilor exterioare.
Curtea Domnească, construită inițial din lemn în vremea lui Petru Mușat, a ars. Ștefan cel Mare a reconstruit-o din piatră cu fortificații solide, ea fiind timp de 250 de ani centrul puterii din Moldova. Nu se cunosc motivele pentru care ea a fost abandonată la 1700, căzând în paragină. O parte din fundațiile ei au fost scoase la lumină de munca arheologilor, relativ de curând.

O reconstituire la scară reală a Curții Domnești poate fi vizualizată în cadrul Muzeului de istorie din Suceava care mai prezintă și arme și artă religioasă.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul, construită în 1643, în vremea lui Vasile Lupu, a făcut inițial parte din Curtea Domnească. Ea este o construcție foarte frumoasă în stil gotic târziu.

Muzeul de Etnografie din Suceava este amplasat într-un han datând din sec. al XV-lea și include 4 colecții separate de artă, artizanat și artă religioasă.

Suceava este deservită de un aeroport situat la 13 km de oraș.

Stațiunea Vatra Dornei – este vestită pentru apele sale minerale și termale căutate încă de pe vremea romanilor. Stațiunea a fost dezvoltată de habsburgi la sfârșitul sec. XVIII și în sec. XIX.

Azi stațiunea este cunoscută și ca un loc cu facilități pentru schi, deși se află la o altitudine de numai 800 de metri.

Stațiunea Gura Humorului – are o ofertă turistică atractivă fiind punct de plecare pentru trasee turistice, beneficiind de facilități pentru practicarea schiului dar și de un parc de aventura și unul dendrologic. Pe lângă alte amenajări destinate pentru relaxare stațiunea are și un peisaj de excepție.

În localitatea Vama, în apropiere de Gura Humorului se găsește Muzeul Oului care adăpostește cea mai mare colecție de ouă încondeiate din România.

Munții Rarău cu altitudinea maximaă de 1650 de metri au formațiuni calcaroase spectaculoase: Pietrele Doamnei, Popii Rarăului, Peștera Liliecilor, etc..

Județul Suceava pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță