Județul Mehedinți – Descopera Cazanele Dunării, Parcul Natural Porțile de Fier, Munții Mehedinți, Parcul Național Domogled, Podul lui Dumnezeu …

Situat în sud-vestul României, acesta este separat de Serbia și Bulgaria de fluviul Dunărea.
Vecinătea Dunării, zona montană din vestul și nord-vestul județului reprezintă un potențial turistic excepțional.

Statuia Decebaluspe Dunare

Statuia Decebaluspe Dunare

Defileul Cazanele Dunării este o zonă extrem de spectaculoasă, unică în România situat în Parcul Natural Porțile de Fier. Defileul format de Dunăre la străbaterea Munților Carpați are o lungime de 9 km, fiind mărginit în sectorul românesc de pereții masivelor Ciucarul Mare și Ciucarul Mic.

Parcul Natural Porțile de Fier – aflat în cea mai mare parte în acest județ el este situat in aria cunoscută și sub numele de Clisura Dunării. Pe lângă flora și fauna și Lacul de acumulare Porțile de Fier în zonă sunt și obiective culturale și istorice deosebit de valoroase: Cetatea Ladislau; Mânăstirea Mraconia; Chipul lui Decebal. În interiorul parcului există 15 trasee turistice omologate, pe parcursul carora pot fi admirate Defilel Dunării și Lacul de acumulare porțile de Fier dar și flora deosebit de frumoasă a zonei.

Munții Mehedinți– fac parte din grupa muntilor Retezat – Godeanu fiind plasați în partea sud-vestică a Carpaților Meridionali. Munții Mehedinți au o structură predominant calcaroasă, formele carstice fiind foarte bine reprezentate. Altitudinea maximă de 1466 m este atinsă pe Vârful lui Stan. Cel mai ușor traseele din Munții Mehedinți sunt accesibile din aria Băile Herculane și de pe Valea Cernei. Sunt câteva trasee mai frecventate de turiști cum ar fi Băile Herculane – Crucea Albă- Vf. Domogled sau Cheile Țăsnei, dar în general acești munți au un aspect mai sălbatic și sunt puțin umblați.

Deosebit de spectaculoasă este zona crovurilor care are un peisaj unic și foarte pitoresc. Aceasta este accesibilă de pe drumul ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă, prin Cheile Tâmnei.

Tot de pe acest drum este accesibil și traseul care urcă la Vârful lui Stan care în zilele senine oferă o perspectivă panoramică de excepție asupra întregii regiuni de la Dunăre pâna la munții Cerna și Retezat – Godeanu.
Parcul Național Domogled – Valea Cernei – se întinde pe 8220 ha și în Județul Mehedinți cuprinzând rezervațiile naturale Vârful lui Stan și Valea Țesna.

Parcul adăpostește o diversitate floristică de excepție, pe teritoriul său existând plante aflate sub protecție strictă, distrugerea lor fiind pedepsită prin lege.O altă particularitate a acestui parc este marea biodiversitate a speciilor de fluturi. În jur de 1500 specii de futuri reprezentând 45% din fauna României, sunt concentrate aici.

Podul lui Dumnezeu și Peștera Ponoarele – este un pod natural format în urma prăbușirii unui perete al peșterii Ponoarele aflată în apropiere. Acest fenomen carstic este foarte rar și spectaculos. Podul și peștera se află în comuna Ponoarele.

Cheile Topolniței –străbat pe o distanță de 20 km Podișul Mehedinți,oferind privirilor un peisaj foarte frumos. În zonă se află și Centrul de Etnografie, folclor și artă populară Podeni.

Orașul Orșova – are o poziționare foarte spectaculoasă pe malul Dunării, fiind înconjurat de dealuri.Mânăstirea Sfânta Ana și Parcul Ion Dragalina sunt 2 obiective pe catre trebuie să le vizitați dacă ajungeți aici, iar în drum spre Drobeta Turnu Severin opriți-vă la Mânăstirea Vodița.

Stațiunea Bala – este o stațiune balneo – climaterică cu ape sulfuroase unde se pot trata o gamă diversificată de afecțiuni prin băiși împachetări cu nămol.

Drobeta Turnu Severin – este reședința județului Mehedinți, datând din perioada în care Dacia a fost provincie romană. Castrul roman, Podul lui Traian (realizat după planurile lui Apolodor din Damasc), Termele Drobetei și un amfiteatru roman, descoperit în anul 2010 stau și azi dovadă a civilizației acelor timpuri. În oraș mai sunt și alte obiective de interes turistic: Muzeul Regiunii Porților de Fier, Castelul cu apă, ruinele Cetății medievale a Severinului care se află în Parcul Dragalina. Palatul Cultural „Theodor Costescu”, una dintre clădirile emblematice ale orașului ce găzduiește o bibliotecă, o universitate și un cinematograf. Prezența Dunării conferă acestui oraș o atmosferă deosebită.

Județul Mehedinți pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță