Județul Iași – Descopera orașul Iași, Muzeul Etnografic al Moldovei, Palatul Cuza de la Ruginoasa, Castelul Sturza de la Miclăușeni …

Județul Iași este situat în nord-estul României, într-o zonă de câmpie între râurile Siret și Prut. În județ există și o zonă deluroasă iar în est o zonă de podiș.

Palatul de Cultura, Iași

Palatul de Cultura, Iași

Reședința județului, orașul Iași, este al 2 lea oraș din România ca număr de locuitori, după București și un puternic centru cultural.
Pasionații de cunoaștere și cultură găsesc în Iași mai multe obiective către care să-și îndrepte atenția:

Biblioteca Gheorghe Asachi – Palatul Universității din Iași ridicat în 1860 la inițiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza găzduiește una dintre cele mai frumoase biblioteci din România și din lume. Zestrea bibliotecii este impresionantă constând în documente (peste 900000), cărți (peste 500000), reviste, Cd-uri, DVD-uri și documente tehnice.

Palatul Culturii – este în prezent un centru muzeistic adăpostind Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Arheologic de sit din Cucuteni și o valoroasă bibliotecă. Clădirea a avut inițial destinația de Palat Administrativ și de Justiție fiind inaugurată în octombrie 1925 de către regele Ferdinand.

Muzeul Unirii este o clădire în stil neoclasic care de-a lungul timpului a fost reședința mai multor familii de boieri, între 1859 – 1862 a domnitorului Alexandru Ioan Cuza iar între 1916 – 1919 a regelui Ferdinand. Muzeul s-a deschis pentru public în 1969.

Muzeul memorial Ion Creangă
Muzeul memorial Mihail Sadoveanu

Obiectivele culturale sunt prezente dealtfel și în aria județului:

Muzeul Memorial Vasile Alecsandri de la Mircești amenajat în casa în care poetul a locuit între anii 1866 – 1890.
Palatul Cuza de la Ruginoasa, construcție în stil neogotic datând din anul 1804. Actualmente funcționează ca muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Palatul se află pe o moșie care se zice că ar fi aparținut familiei Sturza. Domnitorul Cuza a achiziționat palatul în 1862 și a renovat complet clădirea și grădinile.

Castelul Sturza de la Miclăușeni – a fost construit între anii 1880 – 1904 pe locul unui fost conac. Construcția este în stil gotic, decorațiunile exterioare în care se regăsește emblema familiei Sturza existând și azi. Castelul are și o biserică și un parc englezesc ce se întinde pe 42 ha. În prezent aici funcționează un complex muzeistic și cultural deschis publicului.

Tot de numele familiei Sturza este legată și construcția Parcului Copou din orașul Iași. Istoria parcului a început în sec.XVIII în vremea domnitorului Matei Ghica. În anul 1833, sub îndrumarea lui Mihail Sturza parcul a fost transformat în grădină publică a Iașului.
Parcul, după cum arată și numele lui este amplasat pe Dealul Copou. Tot pe aici se găsește și Grădina Botanică ʺAtanasie Fatuʺ, înființată în 1856, fiind cea mai veche instituție de acest fel din România.

Pasionații de oenoturism nu pot să treacă prin județul Iași fără a face o vizită la vestitele Podgorii Cotnari unde pot admira peisajul superb și degusta vinuri alese.

Județul Iași pe Google Maps

 

 

Alte idei de vacanță